• Lorem ipsum

MMA vs EMA: veilig acrylnagels zetten

30 Jun 2022
door Amy

Veel mensen kunnen je de horrorverhalen over acrylnagels wel vertellen: nagels die afbreken en bloeden, opgezwollen nagelriemen, infecties etc. Maar er zijn ook zat mensen die nog nooit een probleem gehad hebben met hun acrylnagels. Hoe komt dit? 

MMA in nagelproducten

Acrylnagels worden gezet door een combinatie van twee producten: de acrylpoeder (polymer) en een vloeistof (monomer). Door deze met elkaar te mixen wordt er een vaste substantie gecreëerd dat de kunstnagel wordt. Er zijn twee verschillende monomers op de markt: EMA (Ethyl Methacrylate) en MMA (Methyl Methacrylate). Alle slechte ervaringen over acrylnagels hebben betrekking op MMA. 

MMA (Methyl Methacrylate) is een ingrediënt dat in de jaren '70 geïntroduceerd werd via de tandheelkunde industrie. Voor kronen werkte dit prima, maar na een aantal jaar bleek deze stof ontzettend schadelijk en zelfs giftig te zijn voor de nagels en de huid eromheen. Je nagels raken hierdoor permanent beschadigd door bijvoorbeeld infecties of raken misvormd. Er kan geen lucht meer bij komen en de vingertoppen en nagelriemen kunnen verdoofd aanvoelen. Het nagelbed moet heel erg opgeruwd worden omdat het anders niet hecht. Ook kan je nagelbed heel aangespannen en opgezwollen voelen omdat MMA knalhard is en soms een beetje krimpt als de acrylnagel gezet is. Dus ja, ze zitten lang en zijn bijna niet te breken, maar als het wel breekt, neem je de halve nagel mee. Auw! 

EMA nagels

EMA (Ethyl Methacrylate) is een substantie dat hetzelfde werkt als MMA, maar dat in 1999 door de Cosmetic Ingredient Review goedgekeurd is als het beste alternatief. Acrylvloeistof met EMA zorgt ervoor dat de acryl beter hecht aan de natuurlijke nagel dan met MMA. Het nagelbed hoeft dus veel minder te lijden. EMA nagels blijven iets minder lang zitten als MMA, maar zijn veel flexibeler en voelen een stuk comfortabeler. Als de nagels op tijd worden bijgevuld en ze goed verzorgd worden, blijven ze tot 4 weken zitten. Het is dan ook een stuk makkelijker om ze iets vaker te laten bijvullen, dan te wachten tot je natuurlijke nagel uitgegroeid is na afbreken - als dat al de enige schade is die je nagels hebben opgelopen na MMA-nagels. 

Waarom wordt MMA dan nog steeds gebruikt als EMA verkrijgbaar is? Het antwoord is helaas heel simpel: het is goedkoper. Dus voordat je de salon instapt vraag jezelf het volgende: hoeveel kost een full set (als het heel goedkoop is, worden er ook goedkope producten gebruikt) en hoe worden de acrylnagels verwijderd (afweken is prima, maar moeten de nagels met 'geweld' er afgehaald worden, maak dan dat je wegkomt). 

MMA illegaal in Nederland

Als laatste is het belangrijk om te weten dat het verboden is om in Nederland vloeistoffen met MMA erin te verkopen. Wij verkopen dus alleen vloeistoffen met EMA erin. Gebruik je onze vloeistoffen dan weet je dus zeker dat je veilig te werk gaat en je nagels en de huid eromheen geen schade oplopen.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »